Strategie

De waarheid zit in het bier

Alles wat je als bedrijf zegt of doet, dat is je marketing.

Ik heb als copywriter al vanalles over marketing geroepen, maar zo simpel en raak (helaas) nog nooit. Zelden las ik zo’n eenvoudige, maar tegelijkertijd krachtige definitie. Ik vond ‘m in het boek Business for Punks van de founders van Brewdog, een van de meest succesvolle craft beer merken ter wereld. Begonnen in een schuur ergens in Schotland groeiden ze op hun eigen, unieke manier uit tot marktleider. Over die weg schreven ze een boek. Een aanrader als je van business, bier of – comme moi – van allebei houdt.

Toen ik deze definitie las voelde ik ‘m tot in mijn tenen. Een bedrijf dat ik enorm bewonder, gaf ineens woorden aan iets waar ik zo ontzettend in geloof. Ik geloof namelijk dat marketing niet zomaar een onderdeel is van je bedrijf, maar het absolute hart vormt.
Dat de kwaliteit van je aanbod marketing is. De manier waarop je je telefoon opneemt en de mails die je verstuurt. Je verpakkingsmaterialen. De buttons op je website. Je kantoorinrichting. De visuals die je kiest voor Instagram. Elk contactmoment, elke ervaring… echt alles dus. 

Marketing gaat over kraakhelder bepalen wie jij wilt zijn voor je klant. Duidelijk jouw positie innemen in de markt waarin je actief bent. Wat krijgen klanten bij jou? Waarom moeten ze bij jou zijn en niet bij die ander? Zonder dat keer op keer uit te leggen, maar door kleur te bekennen. Kom je de boel opschudden, wil je je klant entertainen, wil je dé topexpert zijn of kom je mensen troosten of geruststellen? Laat het maar zien. Of horen, in het geval van copywriting: met de juiste woorden, toon, thema’s en verhalen.
 

Daarvoor bestaan – punk, immers – geen regels. Alles kan, en alles mag. Maar denk er goed over na. Onder het genot van, zo je wil.