Strategie

Inspiratie door improvisatie

Afgelopen weekend werd ik verrast door mijn vriendinnen voor mijn vrijgezellenfeest. Een waanzinnige dag volgde. Maar naast tranen van het lachen en van geluk, viel er ook een belangrijk kwartje voor mijn copy en content. Ik neem je even mee terug naar afgelopen zaterdag.  

Ietsvermoedend stapte ik zaterdagochtend de auto in om met mijn aanstaande een weekendje naar Aken te gaan. Waarvoor hij alles had geregeld. Ik mocht me nergens mee bemoeien. Verdacht, want meestal regelen we dit soort dingen op z’n minst samen. Anyway, toen we op weg waren realiseerde Bas zich ineens dat hij ‘zijn portemonnee’ was vergeten. Omkeren, terug naar huis, en ja hoor, daar stond ons keukentje helemaal vol met de lieve vrouwen die de afgelopen 20 jaar op mijn pad zijn gekomen en zijn gebleven. SURPRISE! Heerlijk.

Na de lunch om een beetje van de schrik te bekomen stapten we in een limousine (jaja, dames en heren, stukje imago-building hier) en reden we naar de verrassingsactiviteit. Een workshop improvisatietheater. Spannend, was mijn eerste reactie, maar ook heel leuk. Dat zijn vaak de beste dingen, bleek ook deze keer.

Van niets iets

Zelfs de meest sceptische, voorzichtige of onzekere groepsleden stonden namelijk binnen no-time te schitteren. Waren grappig, origineel en gingen totaal op in het spel. We maakten allemaal van niets iets en van iets, iets beters.

Hoe zit dat, vroeg ik me af? Hoe kan het nou toch dat we dus kennelijk allemaal gemakkelijk in staat zijn om iets moois te creëren? Om moeiteloos overtuigend en aantrekkelijk te zijn, helemaal vanuit jezelf? Hoe kan dat, en waarom gebruiken we dit talent niet véél vaker? Zeker als ondernemer. Genius.

In je content bijvoorbeeld? Waarom is die niet veel unieker, grappiger, verrassender? Die vraag stel ik aan jou, maar ook 100% aan mezelf. Waarom denk ook ik toch nog heel vaak in standaardvormen? Of in structuren en strategieën? Terwijl in het loslaten daarvan precies dat ontstaat wat nodig is. Datgene waar je jezelf misschien zelfs mee verrast. Waar je verliefd op kunt worden. Omdat het zo lekker voelt. Je zo trots bent dat dat uit jouw hoge hoed is gekomen.

Omarm je innerlijke dichter

Want dat is exact wat er gebeurt. Waar je echt op mag vertrouwen. Zo rolde er voor mij later die dag – ok, fair enough, na een paar biertjes – ook nog binnen 10 minuten een gedicht over de liefde uit mijn pen. Met woorden die ik gedurende de dag moest verzamelen van voorbijgangers. Woorden die zij associeerden met de liefde. Uiteindelijk ook een soort improvisatie-opdracht dus.

Wees niet voorzichtig

Meer spelen dus en veel meer plezier gaan maken. Dat zijn een aantal sleutels die voor mij in dit verhaal naar voren komen. Dat is zo belangrijk. Vaker loskomen van je analytische brein en letterlijk werken met wat er is. Wat voor je ligt. Daar jouw draai aan geven. Jouw licht op schijnen. Zoals alleen jij dat kan. Met de woorden die JIJ ervoor zou kiezen. Laat alles wat je ooit leerde over professionaliteit even helemaal los. 

Laat je SEO nog even lekker liggen, dat komt wel. Wat wil je mij vertellen? Wat wil je maken? Laat je daar eens door leiden. Bij mij brandt dat vuur weer op volle sterkte sinds afgelopen weekend. 

Het motto van de theatersportvereniging, waarbij wij de workshop volgden, staat vanaf nu sowieso genoteerd:

Wees niet voorzichtig, kijk niet uit en bij twijfel… DOEN!